Scroll Top

Novembre… Mes de les lletres?

És molt probable que encara hi haja qui es pregunte perquè és elegit novembre com a Mes de les Lletres i no qualsevol altre mes de l’any.

Doncs bé, el 20 de novembre de 1490 es va publicar la primera edició de l’obra Tirant lo Blanc de Joanot Martorell a la ciutat de València. Segur que a molts de vosaltres vos sona tant l’obra com l’autor, ja que tots hem gaudit ací al poble de la plaça que commemora l’obra i segurament també tots hem passat alguna vegada pel carrer que porta el nom de l’ autor. Es tracta d’ una novel·la cavalleresca del s. XV, Segle d’Or de les lletres valencianes, considerada una obra cabdal de la nostra literatura i un clàssic de la literatura universal. És per això que cada 20 de novembre es celebra el Dia de les Lletres Valencianes, moment per a reivindicar la nostra tradició literària i cultural, fomentar la creació literària en valencià, difondre els nostres autors i llegir-los ara i cada dia de l’any.

Aquest any, a més, és un any especial ja que es celebren els “Cent de Fuster”, cent anys del seu naixement, i el nostre col·legi ho ha commemorat amb una exposició dedicada a l’insigne escriptor, exposició que ha estat a càrrec de l’alumnat de Secundària amb l’activitat “Lletres al carrer”.

El 23 de novembre va ser el dia elegit per mostrar els treballs que l’alumnat d’ ESO havia estat preparant entorn la figura de l’ esmentat autor; i no és casualitat, ja que un dia com aquest, fa cent anys, venia al món Joan Fuster, poeta, periodista, historiador, traductor, assagista i gran pensador.

Cada curs de l’etapa de Secundària ha col·laborat d’una forma diferent. En primer, han preparat la decoració, lletres i més lletres de colors. En segon, han investigat les obres de l’autor, han buscat portades dels seus llibres i han fet una xicoteta ressenya. En tercer han fet retrats de Fuster des de l’àrea d’Educació Plàstica i Visual; a partir d’un estudi de retrats realitzats per diferents autors han aplicat la tècnica del Zentalgle per aconseguir un disseny més creatiu, fent primer un estudi de trames per veure les possibilitats de la tècnica que després han emprat per realitzar el fons dels retrats. I en quart han treballat els Aforismes, és impossible parlar de Fuster sense que vaja lligat al mot aforisme que segons l’Acadèmia Valenciana de la Llengua és una proposició en forma de màxima, sovint enginyosa, amb què s’enuncia un pensament o una asserció moral, filosòfica o científica que convida a la reflexió.

Tot l’alumnat del Col·legi ha visualitzat una auca sobre l’autor per ser-ne coneixedors de la seua importància i així, tant els més majors com els més menuts, han pogut aprendre de la seua vida i de la seua tasca com escriptor destacat a la nostra comarca.

A més a més, a l’àrea de Valencià, els dos cicles d’ ESO han realitzat un Taller literari entorn a dues obres: Llegendes del Sol i de la Lluna de l’autor Carles Cano al primer cicle d’ESO i El misteri d’ Al-Azraq de Silvestre Vilaplana al segon cicle. Han practicat la lectura compartida a l’ aula i després han realitzat un collage sobre el contingut de les respectives obres. Han pogut gaudir també de la visita al nostre centre d’un del autors, Carles Cano, que els ha parlat sobre l’obra i sobre el procés de creació literari; li han pogut preguntar curiositats sobre el llibre i també li han mostrat els treballs que han fet a classe.

És de gran importància promoure la lectura perquè llegir fomenta la imaginació, la intel·ligència, la capacitat d’expressió, la concentració i enriqueix el nostre vocabulari.

I com diuen alguns dels aforismes de Joan Fuster…

“Les poques lectures aparten de la vida; les moltes ens hi acosten”

“Llegir no és fugir. Llegir és seguir vivint, i cadascú ho fa a la seua manera”

Ací teniu un mostra en imatges de totes les activitats del Mes de les Lletres.